Bejelentkezés Szolgáltatások
Üzenet küldése
Projektek

E-portfolio projekttalálkozó Wroclawban

2015 június 24-én négyen érkeztünk Wroclawba, hogy képviseljük iskolánkat az E-Portfolio projekt 5. projekttalálkozóján.

      

Már az utazás is érdekes és izgalmas volt, a Varsó-Wroclaw közötti repülőutat kis légcsavaros géppel kellett megtennünk.

Miután elfoglaltuk a szállodát, feltérképeztük a helyszínt és sétát tettünk a közeli óvárosban. Wroclaw igazi kis gyöngyszem: hangulatos belvárosát macskaköves utcák, szépen kialakított terek, rajzfilmbe illő színes házak és rengeteg virág díszíti. Számtalan szabadtéri étteremben, kávézóban vidám emberek beszélgetése tölti be az esti várost.

Másnap reggel 9 órakor kezdődött a meeting. A közeli helyszínt egy könnyű reggeli sétával érhettük el, eközben újra magával ragadott minket a város reggeli hangulata. Az utcákon még alig volt járókelő, több utcaseprő takarította az előző este oda nem illő maradékait, a vendéglők bejáratánál az aznapi menükhöz szükséges alapanyagokat  szállították le.

A tér közepén színpad épült, a másik oldalon a kirakodóvásár bódéit bontották. Itt-ott néhány rendőr sétált, figyelte a rendet. A város csendben készülődött a napi nyüzsgésre.

Vendéglátóink, Ms. Konstancja Syzmura, & Ms.Ania Adamska kedvesen fogadtak, rövid kisfilmen mutatták be hazájukat, majd nekikezdtünk a munkának.

A két napos meeting során a jelenleg elvégzett és még ránk váró feladatokat egyeztettük.

Megbeszéltük az előző találkozó során kiadott feladatok eredményeit, az elmúlt időszakban felmerült problémákat, nehézségeket.

Szó volt a minőség ellenőrzési tervről, valamint összeállítottuk a projekt értékeléséhez szükséges kérdőíveket. Bemutattuk az elektronikus felület felhasználói kézikönyveit, beszéltünk az előttünk álló feladatokról, a disszeminációról.

      

Wroclaw a történelem során tartozott Csehországhoz, Lengyelországhoz, a Habsburg Birodalomhoz, a Porosz Királysághoz és a Német Birodalomhoz is. A régi belvárost fokozatosan újjáépítették. Csaknem minden műemléképületet megmentettek. Ma Wrocław a modern Lengyelország egyedülálló európai városa, építészete verseng az osztrák, cseh és porosz városokéval.

Házigazdáink nagy lelkesedéssel mutatták meg nekünk városukat. Megtekinthettük a gazdag díszítésű  barokk stílusú egyetem épületét, majd a lengyelek történelmét bemutató Racławice körképet, valamint részt vettünk egy városnéző kisbuszos kőrúton is. A közös vacsora után egy hangversenyen vettünk részt a zsinagógában. 

Wroclaw elvarázsolt minket! Különleges, prágai mintára épült házai, barátságos közösségi terei valamint kedves vendéglátóink mind hozzájárultak remek hangulatunkhoz. Majd felfedeztük magunknak a városka koboldjait is, melyek valójában kb. 30 cm-es bronzszobrocskák, melyekre a város legkülönbözőbb részein bukkanhatunk rá. Igazi kihívás megtalálni  őket, gyerekkorom húsvéti csokitojás-keresési izgalmait idézte.

2016-ban méltán lesz Európa kulturális fővárosa.

A projektről bővebben itt olvashat.

Cséfalvay Katalin