Bejelentkezés Szolgáltatások
Üzenet küldése
Diák pályázatok
Engage in Volunteering Opportunities to Build up Communities - beszámoló

Erasmus+ Székelykeresztúr, március 21-28
Iskolánk 6 tanulója nyolc napot tölthetett Erdélyben, az Erasmus cserediák programok 30. évfordulóján. A hét tematikája az önkéntesség volt, amelynek keretein belül francia, görög, spanyol, szlovák és román résztvevőkkel együtt játszóteret festettek, helyi óvodásokkal  játszottak, udvart takarítottak, szemetet szedtek, virágokat ültettek, állatmenhelyen segítettek és sérült gyermekekkel is foglalkoztak. Pomper Petra beszámolója  és a szervezők által készített kisfilm alapján hátha kedvet kaptok a következő lehetőséghez!

Nagy örömünkre szolgált, hogy nyolc napot tölthettünk el Erdélyben, az Erasmus cserediák programok 30. évfordulóján. A hét tematikája az önkéntesség volt, amelynek keretein belül francia, görög, spanyol, szlovák és román résztvevőkkel együtt végezhettük a feladatokat.

Az első nap az ismerkedésről szólt, megtudtuk, hogy ki honnan jött, milyen szervezeten keresztül tudott pályázni, majd a várost is megismertük egy játékos feladat által. A következő napokban bepillantást kaptunk az önkéntességről előadások és tevékenységek formájában is.

Lehetőségünk volt a helyi óvodában játszani a gyerekekkel, az udvart kitakarítani, és virágokat ültetni, könyvtárban újságokat rendezni, temetőben szemetet szedni. Másnap hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoztunk, amelyhez a játékokat közösen állítottuk össze. Meglátogattuk a sérült gyermekeket is, akikkel közösen énekeltünk, kézműveskedtünk, játszottunk. A súlyosan sérült gyermekek központjában 26 fogyatékkal élő, árva fiatallal tölthettünk el egy délutánt. Szerencsénkre Székelykeresztúr magyar ajkú város, így mi könnyen kommunikáltunk a gyerekekkel, viszont a többi nemzet tagjainak ez hátrány volt, ezáltal a magyar csapat volt a „fordító” is.

Szemétszedéssel is segítettük a várost: megtisztítottuk a Küküllő-patak partját, amelyre két napszakot fordítottunk. A hirtelen változó hegyvidéki éghajlat miatt vasárnap havazásra ébredtünk (ezzel is a tengerpartiaknak kedvezve), ami megváltoztatta a programot, de ezt az időt sem pazaroltuk el, csapatépítő játékokban vettünk részt. Utolsó előtti nap Csíkszeredára utaztunk, ahol az ottani önkéntes szervezetet ismertük meg, majd a helyi állatmenhelyet jártuk be, ahol 250 kutyát látnak el nap, mint nap. A búcsú napján felújítottunk egy lakótelepi játszóteret, és bemutatták nekünk az Erdélyi Ifjúsági Egyesületet, ahol jelenleg törökök és spanyolok is önkénteskednek.

Minden estét egy-egy ország kulturális bemutatójával zártuk, ahol spanyol flamencot, görög zorbát, és szlovák néptáncot is tanultunk. Mi, magyarok pedig megtanítottuk a többieknek a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, és honfoglaló társasjáték formájában kicsit jobban megismerhették hazánkat.
Bátran kijelenthetjük, hogy ez a bő egy hét felejthetetlen pillanatokat adott számunkra, amire mindig szívesen fogunk emlékezni. Mindenkinek javasolni tudjuk az Erasmus+ programot, hiszen az új ország megismerése mellett kapcsolatokat, barátságokat alakítottunk ki, és az angol nyelvtudásunkat is fejlesztettük.

Köszönjük a lehetőséget!

Brinkusz Bettina (nIRT 1.)
Farkas Dóra (nIRT 1.)
Mester Anna Mária (nIRT 1.)
Nagy Anita (nTUR 1.)
Veres Petra (nTUR 1.)
Pomper Petra (nPCS 2.)


Írta: Pomper Petra

Teljes tartalom olvasása

Archivum

All the ways - tréning élménybeszámoló

A diszkrimináció megelőzése, csökkentése

Előítéletek

Tréning élménybeszámoló

Olaszország, Lecce 2015 június 16-25

A rengeteg tanulás mellett mindig szüksége van az embernek arra, hogy új perspektívaból is megismerje a világ dolgait. Az Erasmus+ program - kedvező költségek mellett - erre ad különböző lehetőségeket a fiataloknak. Kis csapatunkkal így jutottunk el Olaszország legdélibb csücskébe, leccei tréningünk alkalmával.

Erőszakmentes jövő - tréning beszámoló

Take a stand, Lend a hand “Imagine a future without bullying” - tréning Angliában
2015. április 9-17.
Iskolánkból két kalandvágyó és szerencsés tanuló 9 napot tölthetett az angliai Thirsk-ben egy nemzetközi tréningen, amelynek témája az erőszakmentes jövő volt. Olvassátok el beszámolójukat, a jövőben várnak rátok is hasonló lehetőségek, ha figyelitek a felhívásokat…

ERASMUS+ programok 2015

Take a stand “ Imagine a future without bullying” : 2015 április, Darlington, Egyesült Királyság-TRAINING COURSE, 3 fő

A tréning témája: a (Take a stand “ Imagine a future without bullying”) az erőszakmentes jövő.

Beadott projektek

Reméljük jövőre ezeken projektekben is részt tud venni iskolánk! Az EU-hoz benyújtott, de még el nem bírált, függőben lévő pályázataink: