Bejelentkezés Szolgáltatások
Üzenet küldése
Iskolánk élete

Velencei Biennale

Tavaszi kirándulásunk folytatásaként újból elzarándokoltunk Velencébe, azzal a szándékkal, hogy megtekintsük azokat a kiállításokat, amikre akkor nem maradt idő.

Október 15-én, csütörtök éjjel 0 óra 45 perckor indult a buszunk Velencébe. A korai óra és az eső ellenére nagyon jó hangulatú volt a társaság és csak jóval az M7-re történő felhajtás után csendesedett el a busz. 11 órai út után érkeztünk meg a cavallinói campingbe, ahol mobil házakban laktunk. Itt a gyakorlatban is bebizonyíthattuk azt az állítást, hogy sok jó ember kis helyen is elfér. Az idő végig nagyon kegyes volt hozzánk, csak indulás előtt vagy hazaérkezésünk után esett. Így volt ez már az első napon is, elhelyezkedés után elállt az eső és indulni tudtunk Velencébe városnézésre, ahová több közlekedési eszközzel, busszal és hajóval jutottunk el.

Velencei kirándulás

Velencéről, történelmi levegőjéről, a város semmihez sem fogható hangulatáról regények születtek, én nem is találok szavakat, ezt az élményt személyesen kell átélni. Többen közülünk a gondolázást is kipróbálták és a bátrabbak a szalmakalapos, csíkos pólót viselő gondolásokkal az O’sole mio-ot is elénekelték.

Burano és Murano, Velence szomszédságában fekvő két festői sziget is visszavár minket, mondtuk is, itt alkotni nem kunszt. Buránó színes házainak kavalkádjában találtunk egy eladó házat, ami pont jó lenne SZÁMALK-Szalézi alkotóháznak…

A főszervezőnk, a dekoratőrök tanára Faltis Roberta tyúkanyóként fogta össze a társaságot és mi igyekeztünk a sok gondoskodást jó viselkedéssel meghálálni.

Kis csoportunk egyik célpontja az Arsenale kiállítása volt. Összevetve a Giardiniben látottakkal: hasonló hangvételű, némiképp gazdagabb látványban volt részünk.

Biennale, Velence

Talán a legfontosabb észrevétel, tapasztalat, hogy erősebben érzékelhető az az újfajta rajzosság a képzőművészetben, amit az utóbbi időben kicsit háttérbe szorított a videó és az installáció. Újból életre kelt a szabadkézi munka, a meghúzott vonalak ereje, a „képek” ezáltal személyesebbé, intimebbé váltak újból.

Biennale, velence

Az olasz művészek – házigazdaként – kitettek magukért. Az előbb jelzett tendenciát képviselte több orosz művész is, ők rendkívül érzékeny anyagot mutattak be, de Amerikában is látványosan támadt fel újra a műfaj.

Azért természetesen párhuzamosan fejlődnek az új technikák, médiumok is, több helyen, például a szlovénoknál  láthattunk folyamatos interakciókat, élő performanszokat.

Biennale, Velence

Szavaknál többet mond a kísérő képanyag, sokáig téma volt köztünk, tartalmas utazás volt…