Bejelentkezés Szolgáltatások
Üzenet küldése
Iskolánk élete

Nyomdalátogatás a másodéves grafikusokkal

Nagyon hasznos volt, hogy a nappali tagozatos grafikus tanulókkal két nyomdát is meglátogattunk január végén: Prime Rate Kft. digitális nyomdáját és a Pátria Nyomdát.

A csoportok megismerkedtek olyan eljárásokkal, amelyek a grafikusi munkájukat elősegítik: pl. mit takar a CTP fogalma, a gépi kilövés, miben mutatkozik meg a kifutó és a vágás összefüggése; milyen a digitális és ofszet technológia íves és tekercses változatban; a flexo nyomtatás különböző anyagokra; stancformák felhasználása, stb. Ezek nagyon fontosak számukra a tervezés szempontjából. De nem csak ezek, az egész folyamat látványa mély benyomást keltett: az előkészítés, formakészítés, nyomtatás, kötészet.

Néhány tanulói vélemény a nyomdákról:

„Először a digitális nyomdába mentünk. Mit ne mondjak… örülök, hogy elmentem. Nem elég, hogy sok mindent láttam, még mellette a főnök is helyes volt, aki körbevezetett minket.”

„Jó a hangulat, kedves emberekkel találkoztam. Szép az épület is.
A termekbe belépve nem volt gyár érzése az embernek, a zúgó gépek sem voltak annyira zavaróak. Leginkább a könyvkötészet tetszett, és annak folyamata, amit remekül végig lehetett kísérni lépésről lépésre. Rám, mint grafikus tanulóra ez volt leginkább nagy hatással.”

„Ami tetszett, az a tisztaság és a rend volt, ami minket fogadott. Ahogy betértünk a digitális részre, úgy tűnt, mintha tényleg vártak volna minket. Nagyon sok érdekes dolgot mondtak a nyomdagépekkel kapcsolatban. Az különösen tetszett, hogy megmutatták az egyik gépet működés közben, belülről. Az egyik nyomdagépmesterrel hosszasan beszélgettem a gép működéséről is.

Nekem teljesen pozitív benyomásom van a nyomdával kapcsolatban, grafikusként szívesen dolgoznék ott.”
„A Prime Rate nyomdában alaposan körbevezettek és figyeltek, hogy a legtöbb munkálatba betekintést nyerhessünk. Leendő grafikusként jó tudni, hogy egy nyomdában milyen folyamatokon fognak keresztül menni az esetleges munkáim.”
„Pénteki látogatásunk a Pátria Nyomdában személy szerint nekem nagyon tetszett. Vezetőnkön látszott, hogy nagyon ért ahhoz, amit csinál és szereti is azt.
Minden kérdésünkre igen részletesen és nagy előszeretettel válaszolt. Tudását igyekezett számunkra is érthetően elmagyarázni. Látogatásunk során megismerhettünk különféle nyomtatási eljárásokat, belátást nyerhettünk különböző nyomdai gépek működésébe és az egész nyomdai eljárás titkaiba.
Én nagyon élveztem, a dolgozók is kedvesek voltak, és még ajándékot is kaptunk. Visszamennék!”

„Eddig nem gondoltam, hogy ilyen nyomdatechnikák léteznek és ennyi mindent lehetséges nyomtatni ( pl. fólia vagy textil ) szóval számomra mindenképp értékes tapasztalat.”

„Érdekes volt a körbevezetés. Különböző módszereket, technológiákat figyelhettünk meg. Sajnos éppen ott, ahol ajándékot kaptunk (matrica, kártyák) csak a végterméket láthattuk, nyomtatás közben sajnos nem, az számomra sokkal érdekesebb lett volna.”

„A látogatás során sikerült megértenem, hogy miért is olyan fontos a nyomdai előkészítés, hogy miért kell alaposan átnézni minden értéket ahhoz, hogy a nyomtatni kívánt termék a megfelelő minőségben és a lehető legkevesebb hulladékot hagyja maga után a való életben.
Megdöbbentő volt élőben látni, hogy milyen óriási, bonyolult ipari nyomtatók léteznek szemben az otthoni felhasználásra készült nyomtatókkal, és hogy milyen látványosan, gyorsan képesek nyomtatni.”

„Kellemes volt a légkör és modern környezet fogadott minket. Szervezett és pörgős, de élménydús és informatív volt a körbevezetés. Az elején lévő eligazítás kifejezetten jól jött, első kézből láthattuk, hogy grafikusként milyen szerepünk lehet egy nyomdai folyamatban.”

„Sok fajta technológiát alkalmaznak, íves és rotációs gépük is van. Nem csak nagy mennyiségben tudnak nyomtatni, hanem egyedi nyomtatványokat is tudnak készíteni, pl. tapétát, és a legkülönbözőbb anyagokra (például vászonra) is tudnak nyomtatni képeket, egyedi grafikákat.”

„Személy szerint én nagyon vártam a nyomdalátogatást, mert korábban is érdekelt milyen lehet belülről megfigyelni a nyomdai folyamatokat, és hogy miből tevődik össze az ott dolgozók munkája.
Nagyon sok mindent elmondtak, amik később hasznosak lehetnek. Sajnos nagyon sok volt az ismeretlen szakmai szó, amiket a grafikus használt, de ez is hasznos volt arra, hogy tudjuk, mennyi mindent kell még tanulnunk, hogy jó szakemberré váljunk.
Megnézhettük a kötészet folyamatát, ami nagyon érdekes volt, nem gondoltam volna, hogy ennyire körülményes és összetett munka. Nagyon tetszettek a nyomdagépek, és hogy ilyen részletesen végigvezettek minket.
Mindent összevetve nagyon érdekes és hasznos volt, köszönet a szervezésért Keczely Gabriella tanárnőnek!”