Bejelentkezés Szolgáltatások
Üzenet küldése
Iskolánk élete

Néhány gondolat a horvátországi szakgyakorlat és alkotótáborról

Július 10- én érkeztünk meg a „Paradicsomba”, majd ezt követően egy felejthetetlen és eredményes hetet töltöttünk el a horvát tengerpart egyik csodálatos kis szigetén, Prvicen.

A szigetet a szárazföldről, Srima-ból (Vodice-től néhány kilométerre) egy negyed órás hajóúttal, motorcsónak taxi segítségével értük el. A sziget méretéből adódóan (kb. 2,5 km hosszú) is tökéletesen megfelelt céljainknak és elvárásainknak. A szigeten két falu található egymástól kb. 20 percnyi gyalog sétával könnyen elérhetően. Mindkét település festői szépségű. Öreg házaikkal, szűk utcácskáikkal, kis templomokkal, pálmafáikkal és kikötőikkel ideális helyszínül szolgáltak diákoknak és tanároknak egyaránt az elmélyült, nyugodt alkotó munkához. A szigeten nincs autóforgalom így a megszokott hagyományos nyüzsgő tengerparti „beach” hangulat és zajos vendéglátóhelyek hiánya még jobban segítette munkánkat. A vadregényes sziklás tengerpart is rengeteg témát biztosított számunkra.

Érkezésünk utáni harmadik napon kiállítást rendezhettünk az addig elkészült munkákból Vodicében, a városi könyvtár galériájában, melyet Faltis Roberta kolléganőnk már hónapokkal előre megszervezett. A megnyitó ünnepélyesen és sikeresen lezajlott (a magyar nagykövetség kulturális attaséjának és a könyvtár vezetőjének megnyitó beszédével, valamint Roberta köszönő szavaival). A sikerességet konkrétan is érzékelhette egyik diákunk, akinek a kiállított munkáját a helyszínen az egyik látogató megvásárolta. A kiállításról a helyi újságban, ill. a neten is fotókkal illusztrált cikk jelent meg.

A kánikulai forróságra való tekintettel a napi kötelező munka mellett, melynek témája többnyire szabadon választott volt, jutott idő a strandolásra és pihenésre is. A közös étkezések alkalmával lehetőség volt a napi feladatok „kiosztására” és a vacsora után a parton az aznapi „termés” közös átnézésére és egyéni kiértékelésére.

Az alkotótábor befejezését egy pompás „frutti di mare” vacsorával zártuk, melynek ünnepélyességét fokozta a tanári kiértékelés és a három fő díj (a sibeniki székesegyház homlokzatának szobor portréit ábrázoló kis plasztikus hűtő mágnesek) kiosztása, melyet egy nappalis, egy estis és egy vendég diák kapott. A díjazottakon kívül még ketten lehetőséget kaptak arra, hogy a hétvégén, a helyszínen, a faluban nyíló közös „tanári” kiállításon is részt vegyenek.

Alkotótáborunkról Kovács János Zoltán tanár úr készített videót, mely által mindenki részesülhet a minket ért élményekből:

Összességében egy nagyon jó hangulatú és eredményes alkotótábor-szakgyakorlatot zártunk, melynek tapasztalatait felhasználva reméljük jövőre még több résztvevővel megismételhetünk.

Fillenz István(szakfelelős)