Bejelentkezés Szolgáltatások
Üzenet küldése
Grafikus
Interjú Kovács Zsuzsával

Interjú Kovács Zsuzsával

1. Miért pont grafika? Mi volt a célod azzal, hogy grafikus képzésre jelentkeztél? Nem grafikának indult.

Festő szakra jelentkeztem, de végül a grafikus szakon kötöttem ki, amit egyáltalán nem bánok. Közgazdászként eddigi munkám során nem volt lehetőségem igazán kreatív feladatokkal találkozni, így különösen értékesnek tartom a saját szemszögemből ezt az irányt. Szerettem volna valami egészen mást csinálni, mint eddig, fejleszteni a rajzkészségemet, olyan értékes „hobby”t találni, amiben valamilyen szintem megnyilvánulhatok a külvilág felé, ahol olyan dolgokat alkothatok, ami másoknak is értéket jelent.

2. Mi volt számodra a legidegenebb dolog a képzés elején? Ez megváltozott?

Nehezen barátkoztam meg a számítógépes programokkal, féltem is hogyan leszek képes azokat jól használni. Aztán jöttek a feladatok, s egyre nagyobb rutinra tettünk szert azok alkalmazása terén. Lassan már nem az volt a kérdés hogyan kell megoldani a feladatot, hanem az, sikerült-e valami igazán jó ötlettel előrukkolni.

3. Mi az a terület, amiben a legtöbbet fejlődtél, mire vagy a legbüszkébb?

A programhasználat terén fejlődtem a leginkább. 2 évvel ezelőtt nem hittem volna, hogy Photoshop-ban, Illustrator-ban, vagy Indesign-ban bármilyen egyszerű feladat megoldására képes lennék. Ha valami, akkor ez a terület nagyon távol állt tőlem. Különösen jó érzés, amikor huszonéves Lányaim kérnek meg arra, hogy készítsek nekik pl. kreatív önéletrajzot, vagy tervezzek nekik logót, a Barátoknak névjegyet, s látom rajtuk az őszinte örömöt, elismerést.

4. Hogyan látod magad 5 év múlva?

Bízom benne, hogy az alapszakmámban képes leszek még öt év múlva is hatékonyan tevékenykedni, de azt is nagyon remélem, hogy egyre több, a grafikával kapcsolatos feladat is rám talál, legyen az könyv illusztráció, arculattervezés, digitális, illetve hagyományos festészet.

CD borító

CD borító

Haiku

Haiku

Raklapdekor

Raklapdekor

Teljes tartalom olvasása

Archivum

Interjú Simon Veronikával

Interjú Simon Veronikával

Grafikusok válaszai haikui kreatív feladatra

A haiku a japán költészet egyik jellegzetes versformája, háromsoros, 17 szótagból álló, hangsúlyos, rövid versike. Mivel tömör és frappáns, rengeteg átvitt, asszociatív tartalommal, a földrajzi határoktól függetlenül az amerikai író, Jack Kerouac is szerepeltette repertoárjában.

A feladat lényege: oldalpárok kialakítása az angol és a magyar nyelvű változat felhasználásával. Tipográfiailag arra irányítja a figyelmet, hogy – mivel a versek nyúlfarknyi rövidségűek – kénytelenek legyünk képként tekinteni a beépített szövegre.

Az alábbiakban másodéves grafikus hallgatóink válaszát láthatjuk:

Perutek Adél vizsgamunkáiból

Interjú Perutek Adéllal